donderdag 3 september 2009

Nshima........









de dagen in Kitwe




Het programma voor ons bezoek aan TEEZ en de deelnemende kerken en hun projecten was rijk en vol. Daarom was het goed als groep ook soms tijd en rust te nemen voor elkaar. Dat lukte eigenlijk het beste aan de avondmaaltijd. We probeerden de echt Zambiaanse schotels. En ons eigen guesthouse (eigendom van de TEEZ-organisatie, een beetje een broederschapshuis zou je kunnen zeggen) in Kitwe beviel ons zo goed, dat we dat vanaf de eerste avond bijna steeds als ons "thuishonk" gebruikten. We wisselden de ervaringen uit en spraken over wat ons beweegt en wat ons die dag trof. We hadden dus al het begin van een ondergrond toen Reverend Mabuluki, direct voorafgaande aan onze wandeling met de care-givers van het anglicaanse project door een township van Kitwe tegen ons zei: "we are all human beings, so be prepared for the emotional impact of the encouterings to come, while visiting the patients and their families. And be not afraid to share your emotions with one another". Dat was wijs en pastoraal.



In ons "eigen" Providence Guesthouse proeven we dus van de Zambiaanse keuken en proberen allemaal het gerecht Nshima. Nshima, klaargemaakt uit fijn gemalen maismeel, wordt geserveerd als ovale halve bollen. Het neemt in een volledige maaltijd de plaats in van rijst of aardappelen. Voor arme mensen bestaat een maaltijd vaker geheel uit Nshima. Nshima wordt soms op een apart bord geserveerd. Na goed de handen gewassen te hebben (een speciaal ritueel), neem je steeds een kleine hoeveelheid ervan en combineer je dat met het vlees en of de groente. Jonathan leert hoe het moet en zo kunnen we van dit echt Zambiaanse gerecht genieten. Nshima is het voedsel voor de armere Zambiaan. Het is moeilijk je te blijven realiseren dat veel mensen in Zambia echter het zich niet iedere dag kunnen permitteren om zelfs maar Nshima te eten. Op de één of andere wijze lijkt dit gerecht ons echter wel met hen te verbinden. Velen van ons bestellen het tijdens ons verblijf steeds opnieuw.



Tijdens de maaltijden komen we in gesprek over ieders relatie met de gemeente, ons geloof, over onze familie, over wat tribal-cousins hier in Zambia voor elkaar betekenen en over nog zoveel meer. Het zijn mooie avonden. We verbinden ons aan elkaar en met de TEEZ-mensen die soms onze tafel delen. Mooie herinneringen.
Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten