zondag 30 augustus 2009

De markten


Zaterdag 29 augustus

Na een dag zonder programma, wisten we niet wat deze dag zou brengen. Om negen uur zaten we gedrieën aan het ontbijt en daar kwamen onze TEEZ studenten, precies op tijd om aan te schuiven.
Obi had bedacht dat we naar een locale markt in een township van Kitwe gingen. Bij aankomst bleek dat zelfs Rosemary nog nooit op deze markt was geweest. Twee avonden ervoor hadden we een typische Afrikaans diner gehad bij Rosemary. Alle groenten die we gegeten hadden, zoals de blaadjes van pompoenen, blaadjes van zoete aardappel etc lagen keurig opgestapeld. Obi zorgde ervoor dat de vrouwen aan ons uitlegden hoe we de gerechten moeten bereiden. Tevens lieten ze ons de mais zien waar de nishima van wordt gemaakt. Van casave meel kan je ook nishima bereiden maar dan krijg je een meer kaugomachtige substantie, niet zo lekker als puur maismeel. Het volgende deel van de markt bestond uit visjes van minuscuul klein tot wat lijkt op opgerolde drolletjes, alle visjes waren gedroogd. Hierna volgde de noten, waar we een zakje pindameel kochten wat gebruikt wordt voor de bereiding van de groenten.
Na de lunch zijn we naar de grote markt van Kitwe gegaan. Hier hebben we souvenirs gekocht zoals de bijzondere openers bestaande uit 2 schroeven met als handvat een handgesneden dier. Als afsluiter terug naar de lodge waar een Bridalshower aan de gang was. 200 mooi aangeklede vrouwen. De bruid kreeg o.a. een hele keuken (de keukenkastjes, de magnetron, de ijskast, het fornuis stonden te glimmen op het terras), zeker 50 pannen, kopjes, stof om jurken van te maken teveel om op te noemen. Iemand vertelde ons dat de vrouw het merendeel van de cadeaus thuis zou opstapelen en tijdens een volgende bridalshower zou weggeven, dit mocht aangezien de cadeaus nu van haar waren. Alle cadeaus werden 1 voor 1 aangeboden, je naam wordt gezegd je komt dan naar voren en verteld waarom je voor dit specifieke cadeau gekozen hebt, zingt een liedje, doet een dansje en de volgende is aan de beurt. Toen het donker werd om 18.00 uur ging iedereen voldaan weer naar huis.
’s Avonds kwam Jonathan terug van zijn reis uit Lusaka, veel later kwamen ook Marleen en Brian aan uit Zimbabwe: een nieuwe groep werd geformeerd, met vele terugblikken naar de afgelopen fantastische week. Fantastisch qua indrukken, gezelligheid en saamhorigheid niet alleen met onze eigen groep maar ook met onze Zambiaanse vrienden.

Nathalie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten