zondag 23 augustus 2009

Zondagmorgen in Kitwe: het aanbieden van de Jozef-cyclus tijdens de dienst


De wekker was om 6.15 uur gegaan om de dienst van 8.00 uur in St. Margaret’s Congregation in Kitwe te kunnen halen! Heel bijzonder om zo vroeg al in de kerk te zijn. Deze speciale dienst was in de grote kerk van de United Church of Zambia, omdat daar veel mensen van TEEZ vandaan komen. Drie koren werkten mee aan de dienst en hun vrolijke en ritmische gezang kwam ons al tegemoet, toen we buiten hartelijk begroet werden. Het openingslied was mij bekend van Songs of Praise en was getiteld: How great Thou art. Heerlijk om dat hier te zingen met zoveel mensen, hoewel nog niet iedereen er dan al is. In de loop van het eerste uur van de dienst die twee uur gaat duren, stroomt de kerk helemaal vol. Het is hier helemaal niet vreemd om later te komen of eerder, voor de preek in het laatste halfuur van de dienst, weg te gaan. Ik denk niet dat ik dat weggaan leuk zou vinden, maar het prikkelt wel om de mensen te boeien met je preek! We genoten van de koren, die ook in het Bemba, de belangrijkste oorspronkelijke taal, zongen en het was moeilijk om stil te blijven zitten, zo swingend is hun muziek. Ik heb begrepen dat in andere kerken er veel meer mee gedanst en bewogen wordt. Van te voren repeteerden we met onze groep het zingen van Ik voel de winden Gods vandaag van Kees Boeke en Zo maar een dak boven wat hoofden van Huub Oosterhuis. Van dat laatste had ik een Engelse versie gevonden uit een Amerikaans Liedboek van de Mennonieten. De Winden Gods leenden zich er voor om kort te vertellen over ons land aan de zee met al dat water, over dat zeilschip dat in de haven blijft, maar uiteindelijk toch durft uit te gaan in vertrouwen op God. Beide liederen kregen een plekje in de dienst en Chris begeleidde ons op het keyboard.
Tijdens het aanbieden van de collecte kreeg het feestelijk en officieel presenteren van de doos met de Jozefverhalen, het TEEZ-project, een mooie plaats. Ds. Kangwa Mabuluki legde uit dat we dit cursusmateriaal eigenlijk aan ons zelf én aan God aanbieden, net als de collecte, opdat het een bijdrage gaat leveren aan onze dienst aan de wereld en God. Door samen de tekst van het Jozefverhaal goed te lezen en aan de hand van de vragen erover te spreken wat ze ons voor ons leven vertellen, kunnen we komen tot die dienst aan God en de wereld.
Chris Maas dankte als nieuwe voorzitter van de Doopsgezinde Zending voor al het werk in Zambia en in Nederland voor dit project verricht en sprak de wens uit dat ieders reis door de Jozefverhalen betekenisvol mag zijn en vrucht mag opleveren.
Ds. Bart Stobbelaar preekte over Jozef en legde in een heldere en boeiende preek uit dat Jozef dertig jaar jong was, toen hij aan zijn reddend werk in Egypte begon. Jezus was dertig jaar toen hij in het openbaar zijn opdracht begon uit te voeren. TEEZ bestaat nu dertig jaar en kan verder gaan en vrucht afwerpen, dromen waar makend.
Het is hier heel normaal dat een dienst twee uur duurt. Ik heb het door het vele zingen en de afwisseling in de dienst helemaal niet gemerkt: de uren vlogen voorbij. Prachtig om deze levendige, vrolijke en hartverwarmende dienst mee te kunnen maken.
Afke

1 opmerking: