zondag 30 augustus 2009

Zondagochtend, Buchi Church

Zondag 30 augustus

Wij staan om 07.30 klaar om naar de kerkdienst te gaan in de Buchi Church (Honing-kerk) gelegen in een township van Kitwe. Wij arriveren 5 voor acht, er zitten twee jongetjes in de kerk, verder alle rust. Zoals gewoon hier word je direct naar de consistorie gebracht en wacht je op de dingen die komen gaan. Langzaam aan druppelen de medewerkers binnen, er wordt gegroet en levendig gepraat. Af en toe wordt het oefenen van de koren hoorbaar, buiten rond de kerk. Steeds luider wordt het gezang. Dan, na een gebed, naar binnen, we worden op het liturgisch centrum gezet, in het front van de hele gemeente. De kerk is half gevuld. Er wordt door de beide koren voor de nodige sfeer gezorgd. Meer mensen komen binnen. De dienst gaat voort met een aantal gebeden. Eerst een zachte en bescheiden woordenstroom, letterlijk, dan aanzwellend tot een bijna extatisch bidden, om daarna weer wat te matigen tot een plotseling amen klinkt en alles stil valt. De dienst wordt voller en voller, - wij zijn meer dan een uur verder - er wordt een schriftlezing gehouden, deze zondag 2 Samuel 13, de geschiedenis van Amnon en Tamar. Tamar wordt verkracht door haar broer Amnon. Dat is ook het thema van de preek die door Rev. Matembo wordt uitgesproken. Nu gaan de deuren van de kerk dicht, de preek begint. Zij spreekt vooral de jonge mannen in de dienst direct aan, weliswaar met humor. Het is ons eigen verhaal zegt zij. Moraal, wees als Tamar, durf nee te zeggen als vrouw; wees niet zo ‘foolish’ als Amnon gaat ze door, maak geen misbruik van de gelegenheid, dan ben jij in feite een ‘gek’. Directe toepassing zonder omwegen, want het misbruik, de verkrachtingen en incest nemen eerder toe dan af. Hoe dat komt? Juist door de nadruk en openheid van de HIV-Aids discussie, De promiscuïteit verschuift van buiten naar binnen de familiekring. Deze predikante probeerde met haar directe toepassing van dit verhaal de mensen direct aan te spreken, met een openheid die je eigenlijk niet zou verwachten.
Voor de beide pilot-groepen van TEEZ was het boeiend dat zij dit verhaal als uitgangspunt heeft genomen, want er lagen heel veel overeenkomsten met het Jozefverhaal, zoals de naam Tamar, zij draagt een veelkleurig kleed als Jozef van zijn vader Jacob kreeg en net als de vrouw van Potifar tegen Jozef zei, zegt Amnon tegen Tamar kom bij mij liggen.
Een zo directe toepassing zullen wij denkelijk nooit exegetisch verantwoord vinden, maar is wel heel functioneel. Zo leren wij opnieuw te kijken door de ogen van de ander, precies datgene wat de cursus als bedoeling heeft.
Na de dienst hebben we afscheid genomen van de TEEZ groep uit Kitwe. Tot weerziens, hopen we allen, of in Nederland of in Zambia, liefst beide.

Bart

Keuken en Dopen
Na de dienst hebben we gevraagd of we de keuken mochten zien waar de Haarlemse Doopsgezinden aan hebben meebetaald. Daar wordt wekelijks voor de aidspatiënten van de township gekookt. En ook bij vele andere gelegenheden doet de keuken en de eetzaal goede dienst.

Ik zwierf vervolgens wat over het terrein en kwam bij een groep van ongeveer 25 mensen zo in de leeftijd van15 tot 30 jaar. Ze waren aan het zingen en dansen. Zoals gewoonlijk kon ik mijn voeten niet stil houden en ws. daardoor werd ik snel in de kring gevraagd om mee te dansen. Ze waren blij, volgende week zouden ze allemaal gedoopt worden. Ze vroegen me om met hun te bidden. Het is dan de bedoeling dat ik hardop een gebed uitspreek wat ik ter plekke moet verzinnen. Toch moeilijk: ik weet dat ze woorden goed onthouden, de boodschap, de intentie. Ik heb ze toegewenst dat ze de blijheid die ze nu voleden hun leven lang – met behulp van God – konden behouden. Amen!
Willemien

3 opmerkingen:

  1. HELP KUNNEN JULLIE ZORGEN DAT WE ER WEER BERICHTEN OP KUNNEN ZETTEN. wE KRIJGEN DE MEDEDELING DAT ONZE IUITNODIGING VERLOPEN IS!!!!!
    E MAIL NAAR NATHALIE ALS JE BLIEFT!
    O
    DANK WILLEMIEN EN NATHALIE

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kunnen jullie AUB de inlog opsturen. Hij schijnt v erlopen te zijn. HELP

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan iemand aan bart en jonathan laten weten dat wij veilig in het kafue park zijn aangekomen. In mijn nieuwe computer heb ik zijn e-mail adres niet. Er is hier wel internet maar geen telefoon anders haddeb we hetzelf wel gedan. Bij voorbaat hartelijk dank. Gisteravond liep er een olifant langs onze tent. Echt geweldig. Vanochtend was er een nog groetere helaas hebben we deze gemist aangezien we op een gamedrive waren en van de leeuwen en nijlpaarden genoten. kussen Nathalie, Willemien, Brian en Marleen
    .

    BeantwoordenVerwijderen